donderdag 19 januari 2012

Wally worries - overdenking van de baas

Een moeilijke situatie: is konijn Wally een levend wezen met recht op een goede verzorging met bijbehorende  kosten of is konijn Wally één van de vele dieren die medische zorg nodig heeft, maar gewoon te duur is geworden?
Natuurlijk gaat het om geld. Het gaat bijna altijd om geld. Hoeveel komt er binnen; hoeveel gaat er uit; wat hebben we voor dat geld gedaan; wat hadden we er mee kunnen doen.
Maar: het gaat ook om een levend wezen. Dat diergeneeskundige hulp nodig heeft. Zeer waarschijnlijk door toedoen van de medemens. Verwaarlozing noemen we dat: verkeerde voeding, geen medische verzorging, dumping.
Hoe ver moet je gaan? Nee, dan bedoel ik niet: hoe ver moet je gaan met medische ingrepen. Maar: hoe ver moet je gaan met uitgeven? Met geld dus?
De wetenschap dat er dagelijks gekozen wordt voor euthenasie omdat een dier te duur wordt (te duur voor de persoonlijke portemonee of te duur voor de instelling waaronder het dier valt) is moeilijk om mee te leven. Is wel de realiteit. Als je je levensonderhoud niet meer kan betalen; als er meerdere dieren geholpen kunnen worden voor het bedrag dat aan het ene dier gespendeerd moet worden; dan is het financieel een goede keuze.
Maar hebben we onszelf niet verplicht te zorgen voor mens en dier? Hebben we niet in ons welvarende land meerdere organisaties die zich inzetten voor dieren? Of is dat voral bedoeld voor het grote getal, de groep. De groep proefdieren, maar niet jíj, witte muis met bult op het lijf. De groep bio-industriedieren, maar niet jíj, plofkip met doorgezakte poten. De groep 'voor de mooi (?)' gefokte honden en poezen, maar niet jíj, hond met chronische hoofdpijn en ook niet jíj, poes die bijna stikt.

Nobele doelen, zonder meer. Beter honderd dieren helpen voor het zelfde bedrag dan eentje.

Geld regeert, geld bepaalt. Natuurlijk: wat binnenkomt is maar één keer uit te geven.

En dan lijkt er ook nog een hiërarchie te bestaan bij huisdieren: hond, kat, konijn, minder dan dat.
Waarom? Het zijn allemaal levende wezens. Hoe veel ze ook hebben gekost bij aanschaf. Of op de ladder des aanziens.

Het knaagt ernstig aan mij: elk individu telt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten