vrijdag 27 januari 2012

Tussenstand na operatie Isabel

Iets na enen vertelde de dierenarts dat de operatie bij Isabel goed is gelukt en dat ze op dat moment nog lekker aan het uitslapen en wakker worden was.
Ze heeft de operatie keurig doorstaan! Vanavond weten we of Isabel vanavond of morgen naar huis mag. Als het een twijfelgeval is, is ze bij de dierenarts beter op haar plek de komende nacht, maar als mevrouw (net als de vorige keer na een narcose) haar hokje daar staat af te breken, dan kan ze vanavond al naar huis.

                                    Isabel buiten in onze vorige tuin. Ze kan wel rommel maken!
Wat heeft ze nou gehad?

Even een beetje biologieles.
De baarmoeder van een konijn ziet er anders uit dan die van een mens.
Een konijn lijkt heel erg lange eileiders te hebben en een ieniemienie baarmoeder. Dat komt doordat de grootste gedeelten van die "eileiders" al de baarmoeder vormen. De babykonijntjes liggen dus als peultjes in de dop op een rijtje, links en rechts in de baarmoeder van moederkonijn. Net een hertengewei (zonder al die zijtakjes).
In één van die twee hoornen (zoals de doppen waarin de boontjes liggen werden genoemd) zat een erg rode plek. Dat kan duiden op een ontsteking of op een tumor. Dat is door de dierenarts zo niet te zien, daarvoor zou het weefsel moeten worden opgestuurd.
Wij hebben besloten dat we het niet laten opsturen, omdat je waarschijnlijk met de uitslag niet heel erg veel opschiet. Bij een tumor weet je toch niet of er uitzaaiingen zijn. En als die er zouden zijn, is daar toch niets aan te doen.
Gewoon goed voor haar blijven zorgen en in de gaten houden op een normale manier.
En tja, als het 'gewoon een ontsteking' zou blijken te zijn, dan ben je inderdaad gerustgesteld. Maar we gaan nu uit van het ons bekende principe: weg is weg (en als er nog wel iets zit dan is er toch niets aan te doen).

Haar hele baarmoeder en eileiders zijn weggehaald.
Hopelijk knapt ons kleine meisje nu zo goed op dat ze weer één en al vrolijkheid is. Dan zouden we haar kunnen koppelen en haar nog een gelukkige rest van haar leven (hopelijk nog heeeeel lang!) kunnen geven.

Met grote dank aan de dierenartsen mevrouw Kaspers en de heer Slager en hun assistentes van Dierenkliniek Beekzicht voor de goede zorgen rondom Isabel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten