donderdag 12 januari 2012

Isabel nog steeds ziek

Onze kleine Isabel is nog steeds ziek. Ze is deze week meerdere keren bij de dierenarts geweest. Woensdag is ze zelfs de hele dag gebleven, omdat er een röntgenfoto van haar buik is gemaakt. Vervolgens is er nog bloed afgenomen.
Uit de foto kwam in ieder geval dat ze geen blaasstenen of blaaszand heeft, geen gasbuik en nog een paar dingen niet. Wel is haar baarmoeder wat vergroot en dit kan een ongunstig teken zijn.
Omdat de bloedonderzoeken niet veel duidelijkheid brachten, is het bloed ook nog opgestuurd naar een laboratorium. Hopelijk is de uitslag daarvan vrijdagmiddag bekend.

Isabel heeft in ieder geval wel een urineweginfectie. Dit kan een 'gewone' blaasontsteking zijn, maar kan ook samenhangen met 'iets dat niet goed is' in of met de baarmoeder.
Isabel is vijf jaar en een heel bekende kwaal bij dameskonijnen ouder dan een jaar of vier à vijf is baarmoederkanker. Een vergrote baarmoeder (op foto's), een fikse 'blaas'ontsteking, buikpijn, zijn zomaar wat klachten en symptomen.

Het is nog niet zeker dat ze dat heeft, maar we houden er wel voorzichtig rekening mee.

Als er verder niet iets heel concreets uit het bloedonderzoek komt, wordt er een longfoto gemaakt om te kijken of ze fit genoeg is voor een operatie en of er uitzaaiingen zijn. Als die er zijn is het einde verhaal.

Bij een operatie wordt de baarmoeder met de eileiders verwijderd, als het operabel is uiteraard.

Isabel is verder in een prima conditie en zou nog jaren meekunnen (vijf is nog jong voor een konijn :-) ).

We hopen dus maar dat het meevalt; wat het ook is.

Maar ze is niet goed in orde, reageert matig op de medicijnen en eet heel erg weinig. Ze zit vooral in haar kooi en niet in de ren, waarin ze anders vooral wel zit.

Een veelgestelde vraag is: hoe geef je medicijnen aan een konijn? Ze krijgt nu drie soorten en die gaan allemaal ieder in een plastic spuitje. Die spuit je dan in een paar keer één voor één in haar bekje. Vanaf de zijkant, achter de voortanden. Nooit midden voor inspuiten! Dan kan het in het keelgat schieten en konijnen kunnen niet overgeven!
En de hoeveelheden? Tja, ze weegt 2,1 kg: 1 ml van dit, 0,5 ml van dat, 1,1 ml van weer wat anders. En dan kan het nog even duren voor ze het binnen heeft.

Isabel, de baasjes en in gedachten alle andere konijnen van Konijn Piet Hein, gaan er voor met Isabel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten